Search
Close this search box.

Twee contrasterende chardonnays: hout en fruit proeven

Chardonnay is een van de meest populaire en veelzijdige druivensoorten ter wereld. De wijn die van deze druif wordt gemaakt, kan variëren van licht en fruitig tot rijk en vol van smaak, afhankelijk van verschillende factoren zoals de wijngaard, de oogst en de rijping. In dit artikel zullen we twee contrasterende chardonnays bespreken: een houtgerijpte en een fruitige chardonnay, en hoe ze verschillen in smaak en aroma.
Inhoudsopgave

Houtgerijpte chardonnay

Houtgerijpte chardonnay wordt gemaakt door de wijn te laten rijpen in eiken vaten. Dit geeft de wijn een rijke en complexe smaak met tonen van vanille, boter, toast en soms zelfs een vleugje rook. Het eikenhout kan ook een hint van kruiden toevoegen, zoals nootmuskaat en kaneel. Deze chardonnays zijn vaak vol en zwaar van smaak en hebben een lange afdronk.

Een voorbeeld van een houtgerijpte chardonnay is de Chateau Montelena Chardonnay uit Napa Valley, Californië. Deze wijn heeft een licht gouden kleur en een complex aroma van geroosterde amandelen, vanille en citrus. De smaak is rijk en vol, met tonen van boter en toast en een lange, aanhoudende afdronk.

Fruitige chardonnay

Fruitige chardonnay, aan de andere kant, wordt meestal niet gerijpt in eiken vaten. Deze wijnen zijn lichter en frisser van smaak, met heldere fruitige aroma’s van citrus, appel, perzik en ananas. Ze hebben meestal ook een hogere zuurgraad en een kortere afdronk.

Een voorbeeld van een fruitige chardonnay is de Kendall-Jackson Vintner’s Reserve Chardonnay uit Californië. Deze wijn heeft een lichte gouden kleur en een fruitig aroma van appel, peer en meloen. De smaak is licht en verfrissend, met tonen van citrus en een schone, korte afdronk.

Verschillen tussen houtgerijpte en fruitige chardonnay

Hoewel beide wijnen van dezelfde druif worden gemaakt, zijn er grote verschillen tussen houtgerijpte en fruitige chardonnays. Houtgerijpte chardonnay is meestal voller en zwaarder van smaak, met complexe aroma’s van vanille en kruiden. Fruitige chardonnay is lichter en frisser, met heldere fruitige aroma’s en een hogere zuurgraad.

Bij het kiezen van een chardonnay is het belangrijk om te weten wat voor soort wijn je lekker vindt. Als je houdt van rijke, volle wijnen met complexe aroma’s, dan is houtgerijpte chardonnay de beste keuze. Als je daarentegen liever een lichtere, fruitige wijn hebt, dan is fruitige chardonnay meer jouw stijl.

Tijd om te proberen en vergelijken!

Chardonnay is een veelzijdige druivensoort in het wijnlandschap en er zijn veel verschillende stijlen om uit te kiezen. De keuze tussen houtgerijpte en fruitige chardonnay is slechts één van de vele opties die beschikbaar zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat persoonlijke voorkeur de grootste rol speelt bij het kiezen van een wijn. Het is altijd een goed idee om verschillende stijlen te proberen en te ontdekken welke het beste bij jouw smaak past.