Search
Close this search box.

De verschillende soorten wijnglazen

Wijnglazen zijn er in vele soorten en maten, en het type glas dat je gebruikt kan een groot verschil maken in de smaak en het aroma van de wijn die je drinkt. Of je nu een wijnliefhebber bent die graag een glas wijn drinkt bij het avondeten, of een professionele sommelier die dagelijks met wijn werkt, het is belangrijk om de verschillende soorten wijnglazen te begrijpen en te weten welke het beste bij welke wijn past. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten wijnglazen en welke wijnen het beste in elk type glas gedronken kunnen worden.
Inhoudsopgave

Bordeauxglas

Het Bordeauxglas is een van de meest populaire wijnglazen en is ideaal voor rode wijnen, met name voor wijnen uit de Bordeaux-regio. Het glas is groot met een diepe kom en een smalle opening, waardoor de aroma’s van de wijn geconcentreerd blijven. Bordeauxglazen zijn ook geschikt voor Cabernet Sauvignon, Merlot en andere volle rode wijnen.

Bourgogneglas

Het Bourgogneglas is vergelijkbaar met het Bordeauxglas, maar heeft een iets bredere kom en een nog smallere opening. Dit type glas is het beste voor lichtere rode wijnen, zoals Pinot Noir, die een subtieler aroma hebben. Het glas is ook geschikt voor Chardonnay en andere witte wijnen.

Champagneflûte

De Champagneflûte is lang en dun, met een smalle opening en een diepe kom. Dit type glas is ideaal voor mousserende wijnen zoals Champagne en Prosecco, omdat het de bubbels geconcentreerd houdt en het aroma van de wijn behoudt.

Witte wijnglas

Het Witte wijnglas is smaller en heeft een kleinere kom dan het Bourgogneglas. Dit type glas is ideaal voor witte wijnen zoals Sauvignon Blanc en Riesling, die een lichtere en fruitiger aroma hebben.

Portglas

Het Portglas is klein en heeft een diepe kom. Dit type glas is ideaal voor portwijnen en andere zoete dessertwijnen, omdat het de aroma’s en smaken van de wijn concentreert en de alcoholgeur van de wijn vermindert.

Sherryglas

Het Sherryglas is vergelijkbaar met het Portglas, maar heeft een smallere opening en een iets grotere kom. Dit type glas is ideaal voor sherrywijnen en andere versterkte wijnen, omdat het de aroma’s en smaken van de wijn concentreert en de alcoholgeur van de wijn vermindert.

Waterglas

Het Waterglas is breed en heeft een grote kom. Dit type glas kan worden gebruikt voor water, maar kan ook worden gebruikt als alternatief voor een wijnglas voor mensen die geen alcohol drinken.

Het gebruik van het juiste type wijnglas kan het verschil maken tussen een goede en een geweldige wijnervaring. Of je nu thuis een glas wijn drinkt of in een restaurant, het is altijd de moeite waard om te investeren in hoogwaardige wijnglazen die bij je favoriete wijnen passen.