Search
Close this search box.

Hoeveel calorieën zit er in een glas wijn?

Wijn is een populaire drank die vaak wordt genoten tijdens sociale bijeenkomsten, maaltijden en ontspanning. Voor sommige mensen kan het belangrijk zijn om te weten hoeveel calorieën er in een glas wijn zitten vanwege dieet- en gezondheidsredenen. In dit artikel zullen we bespreken hoeveel calorieën er in een glas wijn zitten en hoe dit kan variëren afhankelijk van verschillende factoren.
Inhoudsopgave

Om te beginnen bevat wijn calorieën, net als de meeste alcoholische dranken. Het aantal calorieën in een glas wijn hangt af van de grootte van het glas en het type wijn dat wordt geconsumeerd. Over het algemeen bevat een standaardglas rode of witte wijn (ongeveer 5 ounce of 150 ml) tussen de 120-150 calorieën. Een glas zoete wijn of dessertwijn kan echter meer dan 200 calorieën bevatten.

Het is belangrijk op te merken dat er veel factoren zijn die kunnen bijdragen aan het aantal calorieën in een glas wijn. Hier zijn enkele van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de calorie-inhoud van een glas wijn:

  1. Alcoholpercentage: Wijnen met een hoger alcoholpercentage bevatten over het algemeen meer calorieën per glas dan wijnen met een lager alcoholpercentage.
  2. Restsuiker: Zoete wijnen bevatten meer calorieën dan droge wijnen vanwege de hogere restsuiker.
  3. Smaakstoffen: Soms bevatten wijnen met een smaakje zoals fruitige wijnen of gekruide wijnen, extra calorieën door de toegevoegde suikers.
  4. Portiegrootte: Het aantal calorieën in een glas wijn hangt af van de grootte van het glas. Een groter glas bevat meer wijn en dus meer calorieën dan een kleiner glas.
  5. Type wijn: Rode wijn, witte wijn en rosé wijn hebben verschillende calorie-inhoud. Rode wijn heeft over het algemeen iets meer calorieën dan witte wijn, maar dit verschil is meestal klein.

Het is ook vermeldenswaardig dat wijn geen voedingsstoffen bevat die essentieel zijn voor een gezond dieet. Wijn bevat geen vezels, eiwitten of vitamines en mineralen. Als je calorieën probeert te verminderen of een gezond dieet wilt volgen, is het misschien beter om wijn te beperken of te vermijden.