Zoek
Sluit dit zoekvak.

Oranje wijn; ben jij er al bekend mee?

Oranje wijn? Gek hé! Het is een wijnkleur welke al snel doet vermoeden dat het om een of andere commerciële stunt voor het WK gaat. Maar niets is minder waar en de wijnsoort gaat inmiddels al weer even mee. Maar goed: wat is het precies en hoe smaakt deze amberkleurachtige wijn eigenlijk? Ik zal je er alles over vertellen.
Oranje wijn
Inhoudsopgave

Hoe smaakt oranje wijn?

Oranje wijn, ook wel amber wijn genoemd, is veelal een droge wijn en bevat tannines, net als rode wijn dat ook heeft. De smaak is vergelijkbaar met het zuur van een fruitig biertje. Het is een smaak welke zal verrassen en wijn een gehele nieuwe betekenis geeft.

Oranje wijn kent zijn kleur door de druivenschillen

Oranje wijn wordt net als witte wijn gemaakt van witte druiven. Er is alleen een klein belangrijk verschil wat ervoor zorgt dat de wijn zijn oranje kleur krijgt. Bij witte wijn worden de druivenschillen uit het druivensap gefilterd voorafgaand aan het fermenteren. Bij amber wijn worden de druivenschillen er niet uitgefilterd. Tijdens het fermenteren krijgt de wijn zo zijn oranje kleur. Er komt dus helemaal geen sinaasappelsap bij kijken zoals je wellicht zou vermoeden 😉

De wijn kent zijn oorsprong in Georgië

De wijnsoort kent zijn oorsprong duizenden jaren terug in de regio welke tegenwoordig onderdeel van Georgië is. Deze manier van wijn produceren komt uit de oudheid. In deze regio sloegen ze de wijn op in ‘qvevri’, dit zijn een soort grote aardewerken vaten welke veel weg hebben van een urn.

Inmiddels zijn er veel landen welke de oranje wijn omarmd hebben. De wijnsoort is in Italië het meest populair. Het wordt geproduceerd in de noordoostelijke regio van Italië vlakbij de grens van Slovenië.

Wijngaarden in Italië welke de wijn maken

Er zijn in italië heel wat wijnmakers welke amber wijn maken. Eerstvolgende keer dat je in italië bent zou je eens een van de volgende wijngaarden kunnen bezoeken:

  • Bressan “Karaat” (Friuli-Venezia Giulia)
  • Antonio Caggiano “Béchar” (Campanië)
  • Donati Camillo “Malvasia dell’Emilia” (Emilia Romagna)
  • Frank Cornelissen “Munjebel” (Sicilië)
  • Cos (Sicilië)
  • Gravner (Friuli-Venetië Giulia)
  • Edi Kante (Friuli-Venezia Giulia)
  • Angiolino Maule “Sassaia” (Gambellara, Veneto)
  • Radikon (Friuli-Venetië Giulia)
  • Rinaldini (Emilia Romagna)
  • Franco Terpin (Friuli-Venezia Giulia)
  • I Vigneri door Salvo Foti (Sicilië)

Waarmee kan je deze wijnsoort combineren?

Oranje wijn kan nog het meest vergeleken worden met de kweepeer. Dit is een vrucht welke lijkt op een kruising van een appel en een peer. De vrucht is, gek genoeg, familie van de roos maar wanneer je de kweepeer proeft snap je wel waarom.

Door de kweepeerachtige smaak van de wijn kan het drankje perfect gecombineerd worden met Oost-mideterrane en midden-oosters eten. Het eten wat ik heerlijk vindt smaken bij amber wijn:

  • Lam
  • Aubergine
  • Walnoten
  • Tahin
  • Gegrilde ocotopus
  • Geroosterde en/of gekarameliseerde groenten
  • Schapenkaas

Wil je alles weten over oranje wijn?

Oranje wijn is bijzonder in trek bij een aantal wijnexperts. Er is zelfs een compleet boek van maar liefst 300 bladzijdes aan gewijd. Oranje wijnexpert en schrijver Simon J. Woolf heeft het boek Amber Revolution geschreven waarin je alles te weten komt over de wijn waaronder het langdurig bewaren van de wijnsoort.