Search
Close this search box.

Qvevri wijn: wijn volgens de Georgische methode

Qvevri wijn, ook wel bekend als kvevri of qvevri wijn, is een wijnsoort die gemaakt wordt met behulp van een speciale methode die al eeuwenlang wordt gebruikt in Georgië. Deze methode, die het gebruik van grote aardewerken kruiken genaamd qvevri of kvevri omvat, is niet alleen bijzonder vanwege de smaak van de wijn, maar ook vanwege de geschiedenis en cultuur die erachter schuilgaan. In dit artikel gaan we dieper in op Qvevri wijn en beschrijven we de meest gezochte onderwerpen, waaronder de geschiedenis en tradities van de wijn, de productiemethode, de kenmerken en smaken van Qvevri wijn en de beste manieren om te genieten van deze unieke drank.
Inhoudsopgave

Geschiedenis en tradities van Qvevri wijn

De geschiedenis van Qvevri wijn gaat terug tot ongeveer 6.000 jaar geleden, toen de eerste wijn werd gemaakt in Georgië. Destijds werd de wijn gemaakt in aardewerken kruiken, vergelijkbaar met de qvevri die vandaag de dag nog steeds worden gebruikt. Deze traditie werd door de eeuwen heen doorgegeven van generatie op generatie, en de technieken en methoden die worden gebruikt bij het maken van Qvevri wijn zijn in de loop der tijd verder verfijnd en ontwikkeld.

Een van de belangrijkste tradities die gepaard gaan met Qvevri wijn is het feit dat het vaak wordt geproduceerd door families op het platteland van Georgië. Veel van deze families maken hun eigen wijn met behulp van de traditionele qvevri-methoden die zijn doorgegeven van generatie op generatie. Dit betekent dat Qvevri wijn niet alleen een heerlijke drank is, maar ook een belangrijk onderdeel van de cultuur en het dagelijks leven in Georgië.

Productiemethode van Qvevri wijn

De productiemethode van Qvevri wijn is uniek en verschilt aanzienlijk van de methoden die worden gebruikt bij de productie van andere wijnen. Bij Qvevri wijn wordt de most (druivensap) in de qvevri gegoten, samen met de schillen, steeltjes en zelfs de pitten van de druiven. Vervolgens wordt de qvevri afgesloten met een deksel en afgedicht met klei, waardoor het fermentatieproces kan beginnen.

Het fermentatieproces bij Qvevri wijn gebeurt op een natuurlijke manier, zonder toevoeging van gist of andere middelen. Het proces kan enkele maanden tot zelfs enkele jaren duren, afhankelijk van de gewenste smaak en stijl van de wijn.

Na het fermentatieproces wordt de wijn in de qvevri bewaard totdat het tijd is om deze te bottelen en te verkopen. Dit kan enkele jaren duren, waardoor Qvevri wijn vaak een langere houdbaarheid heeft dan andere wijnen.

Kenmerken en smaken van Qvevri wijn

Qvevri wijn heeft een unieke smaak en karakter die te danken is aan de speciale productiemethode en het gebruik van de qvevri. Doordat de wijn samen met de schillen, steeltjes en pitten van de druiven wordt gefermenteerd, krijgt de wijn meer tannines en textuur dan andere wijnen. Hierdoor heeft Qvevri wijn vaak een vollere body en een intensere smaak dan andere wijnen.

Daarnaast heeft Qvevri wijn vaak een licht oxidatieve smaak, omdat de wijn in de qvevri wordt bewaard zonder dat er zuurstof bij kan komen. Hierdoor krijgt de wijn een complexere smaak en aroma’s die vergelijkbaar zijn met die van sherry of vermouth.

Er zijn verschillende soorten Qvevri wijn, afhankelijk van de gebruikte druivensoorten en het fermentatieproces. Enkele bekende soorten zijn Saperavi, Rkatsiteli en Kisi. Saperavi is een rode druivensoort die vaak wordt gebruikt voor het maken van Qvevri wijn. De wijn heeft een diep paarse kleur en een rijke, volle smaak met tonen van zwarte bes, pruim en chocolade. Rkatsiteli en Kisi zijn witte druivensoorten die vaak worden gebruikt voor het maken van witte Qvevri wijn. Deze wijnen hebben een lichtgele kleur en een verfrissende, fruitige smaak met tonen van citrus en appel.

Zo geniet je maximaal van Qvevri wijn

Qvevri wijn wordt vaak geserveerd bij de maaltijd, en past goed bij een verscheidenheid aan gerechten. De rijke, volle smaak van rode Qvevri wijn past goed bij gegrild vlees, wild en pittige gerechten. Witte Qvevri wijn past goed bij visgerechten, salades en zachte kazen.

Het is belangrijk om Qvevri wijn op de juiste temperatuur te serveren, zodat de smaken en aroma’s goed tot hun recht komen. Rode Qvevri wijn wordt vaak geserveerd op kamertemperatuur, terwijl witte Qvevri wijn gekoeld moet worden tot ongeveer 10-12 graden Celsius.

Qvevri wijn is een bijzondere wijnsoort met een rijke geschiedenis en tradities. De productiemethode met behulp van qvevri zorgt voor een unieke smaak en karakter, waardoor Qvevri wijn geliefd is bij liefhebbers van wijn over de hele wereld. Door de rijke smaak en lange houdbaarheid is Qvevri wijn een waardevolle toevoeging aan elke wijnkelder.