Zoek
Sluit dit zoekvak.

De sommelier, de vinoloog én de oenoloog: de grote verschillen

In de wereld van wijn zijn er drie titels waar je als wijnkenner meer over te weten móét komen: de sommelier, de vinoloog en dus ook de oenoloog. Wanneer je liefde voor wijn(kennis) begint te ontwikkelen kunnen de verschillen niet direct duidelijk zijn. Vandaag gaan we alle drie de titels verder uitdiepen zodat jij straks niet met den mond vol tanden staat als één van de titels voorbij komt.
Inhoudsopgave

Wat is een sommelier?

Wanneer je in een wat prijziger restaurant dineert kom je hem of haar vaak tegen: de sommelier. De sommelier heeft veel kennis over wijn. Het ruiken en proeven van de wijn behoort tot een van de vaardigheden. Bij het serveren van de gerechten kan de sommelier de gasten goed adviseren over een passende wijn. Met als doel jouw smaakpapillen te verfijnen.

Internationale gilde voor sommeliers

Iedereen mag zich sommelier noemen. Het is verder geen beschermde titel. Wel is er een absolute top waar je als sommelier bij wilt horen. Dat is de internationale gilde voor sommeliers. In Nederland zijn er maar vijf sommeliers wie zich lid van het gilde mogen noemen.

Cursus om sommelier te worden

Een echte opleiding tot sommelier is er nog niet in Nederland. Op internet worden er wel diverse wijncursussen aangeboden om sommelier te worden. De kwaliteit en prijzen van deze cursussen verschillen nogal. Als je aan een wijncursus wilt beginnen is het verstandig om goed te kijken naar de verschillende onderdelen van de cursus. Zo weet je min of meer waar de cursus uit bestaat en wat je dus gaat leren. Kijk ook altijd naar de beoordelingen. Zo kan je een goede inschatting maken van de kwaliteit van de cursus.

Huh!? Maar wat doet een vinoloog dan?

In tegenstelling tot de sommelier is de titel vinoloog wel beschermd. In Nederland mag je de titel vinoloog dus niet zomaar voeren. Een sommelier kan wel de titel vinoloog dragen, maar dat hoeft niet. Een vinoloog is een gediplomeerd wijnkenner en weet je alles over wijn te vertellen. Over de verschillende druivenrassen, de wijnstreken wereldwijd en bijvoorbeeld ook over de invloed van terroir op wijn.

Opleiding tot vinoloog volgen

In Nederland is er momenteel maar een erkende opleiding tot vinoloog. Het betreft de opleiding van de Wijnacademie op SDEN 4-niveau. Deze vakopleiding is te volgen op de school in Maarn. De opleiding duurt 19 maandagen en is in de periode van eind augustus tot half juni te volgen. In december wordt er geen les gegeven.

Opleiding tot vinoloog óf een wijncursus volgen?

Het antwoord is simpel: wat is het doel erachter? Wil je simpelweg de kennis over wijn vergroten dan leent een wijncursus zich hier prima voor. Wil je een wijnkoperij beginnen? Dan is het toch wel aan te raden om de opleiding tot vinoloog te volgen. Bovendien verschillen de kosten voor een wijncursus en de opleiding tot vinoloog nogal. Waar je voor een wijncursus enkele honderden betaalt, zijn de kosten voor de opleiding tot vinoloog enkele duizenden euro’s. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is daarom: “Is het echt nodig de opleiding tot vinoloog te volgen?”.

Tot slot: wat is een oenoloog?

De oenoloog doet vergeleken met de vinoloog en sommelier compleet ander werk. Als oenoloog ben je wetenschapper. Wetenschapper in de wijnbouw. Om jezelf oenoloog te mogen noemen is het volgen van een universitaire opleiding vereist. Deze opleiding is maar op een aantal plekken in de wereld te volgen. Veelal in de bekendere wijnlanden als Frankrijk, Italië, Duitsland, Zuid-Afrika en Australië, maar ook in landen in Zuid-Amerika. Maar wat moet je als oenoloog precies kunnen? Een oenoloog is gespecialiseerd in de biochemie van wijnbereiding. Je weet alles over het telen van druiven, vinificatie en het bewaren van wijn.