Search
Close this search box.

Tijd voor een feestje: hoeveel flessen wijn sla ik in?

Wijn is een belangrijk onderdeel van veel feesten (verjaardagen, huwelijksjubilea, oud en nieuw, enz.). Voordat je inkopen gaat doen, moet je weten hoeveel mensen je gaat ontvangen. Afhankelijk van de duur van het feest en het aantal flessen dat je serveert, moet je misschien zes of zelfs zestig flessen wijn kopen!
Inhoudsopgave

Hoeveel flessen wijn per persoon?

De beste manier om te bepalen hoeveel flessen wijn je per persoon moet kopen, is te schatten hoeveel glazen wijn je denkt dat elke gast zal drinken. Dit is geen exacte wetenschap, maar het zal je helpen de juiste hoeveelheid wijn voor het feest te kopen. Als je wijn serveert bij een maaltijd tijdens een diner, zullen de gasten waarschijnlijk ongeveer één glas per persoon per uur drinken. Als je wijn serveert bij een cocktailparty, kan je er vanuit gaan dat de gasten twee glazen per persoon per uur drinken. Dit zijn natuurlijk schattingen, want iedereen heeft een andere tolerantie voor alcohol en een andere drinkstijl. Iemand die gewoonlijk een lichte drinker is, kan op een feestje meer drinken vanwege de feestelijke stemming. Een zware drinker drinkt misschien minder omdat hij een uitgebreide maaltijd eet.

Dankzij deze truc weet je hoeveel wijn per persoon genoeg is

Stel dat je op een cocktailparty de gasten van vier glazen wijn per persoon wilt voorzien. Je wilt er zeker van zijn dat je niet te veel of weinig wijn inslaat. Zo doe je dat: Bereken hoeveel mensen je op je feestje verwacht. Laten we zeggen dat je 20 gasten hebt. Vermenigvuldig het aantal gasten met vier glazen wijn. Totaal zullen er dus tachtig glazen wijn worden geschonken. Tachtig glazen deel je door zes (het aantal glazen wijn in een fles). In dit voorbeeld heb je dus 14 flessen wijn nodig. Als je bang bent dat je niet genoeg wijn hebt voor het hele feest, kun je altijd een extra fles kopen. En als je te veel wijn over hebt, kun je die altijd mee naar huis nemen 🙂

Vrouwen drinken vaker wijn dan mannen

Er is een veel voorkomende misvatting over wie er wijn drinkt. Wijn wordt niet alleen veel door dames gedronken, maar ook veel door mannen. Studies tonen aan dat het verschil in consumptie vooral te wijten is aan sociale en culturele factoren. Ook de wijnkeuze verschilt tussen mannen en vrouwen. Mannen kiezen vaak voor rode wijn, terwijl vrouwen de voorkeur geven aan witte wijn. Waarschijnlijk komt dit doordat rode wijn wordt gezien als een sterke en mannelijke drank, terwijl witte wijn wordt gezien als een zachtere en meer vrouwelijke drank. Wanneer je een feest geeft ga er dan niet vanuit dat alleen de dames wijn zullen drinken.