Search
Close this search box.

Hoe lang kan je wijn bewaren?

De dag na een gezellig feestje breekt aan. Met controle van de koelkast kom je er achter dat er stiekem toch nog wel wat flessen wijn open staan. Zonde om weg te gooien en dus tijd om de restjes op te maken. Maar hoe lang kan je wijn eigenlijk bewaren?
Inhoudsopgave

Hoe lang kan ik geopende fles dan bewaren?

Als je een fles wijn hebt geopend, is het belangrijk om te weten dat deze niet zo lang houdbaar is als een ongeopende fles wijn. Wanneer de fles eenmaal is geopend, zal de wijn sneller oxideren en kan het zijn smaak en aroma verliezen. Over het algemeen kan een geopende fles wijn tussen de twee en zeven dagen worden bewaard, afhankelijk van de wijnsoort, hoeveelheid wijn in de fles en de bewaaromstandigheden.

Witte wijn bewaren

Witte wijnen blijven doorgaans minder lang goed dan rode wijnen omdat ze meer gevoelig zijn voor oxidatie. Lichtere witte wijnen zoals Pinot Grigio en Sauvignon Blanc kunnen meestal twee tot drie dagen bewaard worden, terwijl zwaardere witte wijnen zoals Chardonnay soms tot vijf dagen goed blijven.

Rode wijn bewaren

Rode wijnen kunnen langer bewaard blijven, omdat ze minder gevoelig zijn voor oxidatie. Lichte rode wijnen zoals Pinot Noir kunnen ongeveer drie tot vijf dagen worden bewaard, terwijl zwaardere rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon en Syrah soms wel tot zeven dagen goed blijven.

Hoe bewaar je een geopende fles wijn?

Om de levensduur van een geopende fles wijn te verlengen, is het belangrijk om deze goed af te sluiten en te bewaren in de koelkast. Hierdoor zal de wijn langzamer oxideren en blijft het langer goed. Als je een vacuümstop hebt, kan dit ook helpen om de wijn langer te bewaren, omdat deze de lucht uit de fles haalt en oxidatie vertraagt.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat elke wijn anders is en dat de houdbaarheid kan variëren afhankelijk van de specifieke wijn. Het is dus altijd het beste om je zintuigen te gebruiken om te bepalen of de wijn nog goed is. Als de wijn zuur ruikt of een onaangename smaak heeft, is het waarschijnlijk tijd om deze weg te gooien.

Hoe lang kan je ongeopende wijn bewaren?

Het is belangrijk om te weten hoe lang je wijn kunt bewaren voordat deze zijn smaak, aroma en textuur verliest. Daarom is het goed om de factoren te bespreken die invloed hebben op de houdbaarheid van wijn en hoe je de houdbaarheid van je favoriete wijnen kunt verlengen.

Hoe lang kun je wijn bewaren?

Over het algemeen zijn er geen harde en snelle regels voor hoe lang je wijn kunt bewaren. Dit is omdat het afhangt van verschillende factoren, zoals hierboven vermeld.

Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor de houdbaarheid van wijn:

Rode wijn

Rode wijnen kunnen doorgaans worden bewaard tussen de 2 en 10 jaar, afhankelijk van de soort wijn en kwaliteit. Lichtere rode wijnen zoals Pinot Noir en Beaujolais hebben over het algemeen een kortere houdbaarheid dan zwaardere rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon en Merlot.

Witte wijn

Witte wijnen kunnen over het algemeen worden bewaard tussen de 1 en 3 jaar, hoewel sommige witte wijnen, zoals Riesling en Chardonnay, langer kunnen worden bewaard.

Roséwijn

Roséwijnen zijn meestal het best binnen een jaar na de productie te drinken.

Mousserende wijn

Mousserende wijnen hebben meestal een kortere houdbaarheid dan stille wijnen en kunnen het best worden geconsumeerd binnen 1 tot 3 jaar na de productie.

Factoren die de houdbaarheid van wijn beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de houdbaarheid van wijn. Deze factoren zijn onder andere:

Soort wijn

Niet alle wijnen zijn gelijk en sommige wijnen hebben een kortere houdbaarheid dan andere. Over het algemeen hebben witte wijnen en roséwijnen een kortere houdbaarheid dan rode wijnen.

Kwaliteit van de wijn

De kwaliteit van de wijn kan ook invloed hebben op de houdbaarheid. Hoe hoger de kwaliteit van de wijn, hoe langer de houdbaarheid.

Opslagomstandigheden

De opslagomstandigheden van de wijn zijn van groot belang voor de houdbaarheid. Wijn moet worden bewaard bij een constante temperatuur, luchtvochtigheid en lichtniveau. Wijn moet ook horizontaal worden bewaard om uitdroging van de kurk te voorkomen.

Hoe kun je de houdbaarheid van wijn verlengen?

Als je wilt dat je wijn langer meegaat, zijn hier enkele tips om de houdbaarheid te verlengen:

Bewaar de wijn op de juiste manier

Zoals eerder vermeld, moeten wijnen worden bewaard bij een constante temperatuur, luchtvochtigheid en lichtniveau. Bewaar de wijn ook horizontaal om uitdroging van de kurk te voorkomen.

Vermijd temperatuurschommelingen

Temperatuurschommelingen kunnen ervoor zorgen dat de wijn sneller veroudert. Bewaar de wijn op een plek waar de temperatuur constant blijft, bijvoorbeeld in een wijnkoelkast of op een koele, donkere plek.

Vermijd direct zonlicht

Direct zonlicht kan de smaak en kwaliteit van wijn aantasten. Bewaar de wijn op een plek waar het niet direct wordt blootgesteld aan zonlicht.

Hou de kurk vochtig

Een droge kurk kan ervoor zorgen dat er lucht in de fles komt, wat de wijn kan doen oxideren. Zorg er dus voor dat de kurk vochtig blijft. Dit kan je doen door de fles horizontaal te bewaren of de kurk af en toe te bevochtigen.

Bewaar de wijn in het donker

Licht kan ervoor zorgen dat de wijn sneller veroudert. Bewaar de wijn dus op een donkere plek.

Bewaar de wijn in een kelder

Een kelder is vaak een ideale plek om wijn te bewaren omdat de temperatuur en luchtvochtigheid er constant blijven. Als je geen kelder hebt, kan je een wijnkoelkast aanschaffen om je wijn op de juiste temperatuur te bewaren.

Nu je weet hoe je zowel geopende als ongeopende flessen kunt bewaren, is het tijd om van de wijn te genieten! 😉