Search
Close this search box.

Wijn decanteren: waarom doe je het én hoe lang?

Wijn decanteren is een proces waarbij wijn wordt overgegoten in een speciale karaf om het te scheiden van eventuele sedimenten en om de wijn te beluchten. Veel mensen vragen zich af waarom het nodig is om wijn te decanteren en hoe lang je dit moet doen. In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden en uitleggen hoe u uw wijn perfect kunt decanteren.
Inhoudsopgave

Waarom wijn decanteren?

Er zijn verschillende redenen waarom u uw wijn zou moeten decanteren:

Scheiden van sedimenten

Wanneer wijn wordt opgeslagen, kunnen er sedimenten ontstaan, vooral bij oudere wijnen. Deze sedimenten zijn ongewenst en kunnen de smaak en textuur van de wijn negatief beïnvloeden. Door de wijn te decanteren, kunt u deze sedimenten scheiden van de rest van de wijn en voorkomen dat ze in uw glas terechtkomen.

Beluchten van de wijn

Wanneer wijn wordt blootgesteld aan zuurstof, kan dit de smaak verbeteren door de aroma’s te openen en de tannines te verzachten. Door de wijn te decanteren en deze te beluchten, kunt u de smaak van de wijn verbeteren en de aroma’s vrijmaken.

Presentatie

Een mooi gedecanteerde wijn kan er geweldig uitzien op tafel en kan bijdragen aan de algehele presentatie van een diner of feest.

Hoe wijn decanteren?

Nu u weet waarom u uw wijn moet decanteren, is het tijd om te leren hoe u het goed kunt doen.

Kies de juiste decanteerkaraf

Er zijn veel verschillende soorten decanteerkaraffen verkrijgbaar. Kies er een die past bij uw smaak en budget, maar zorg ervoor dat deze groot genoeg is om uw wijn volledig te kunnen decanteren.

Plaats de fles wijn rechtop en laat hem rusten

Voordat u de wijn decanteert, moet u de fles rechtop plaatsen en hem laten rusten. Hierdoor kunnen de sedimenten naar de bodem van de fles zakken.

Open de fles wijn

Open de fles wijn en controleer of er sedimenten aanwezig zijn. Als er veel sedimenten zijn, kunt u ervoor kiezen om de wijn eerst door een zeef te gieten voordat u hem in de decanteerkaraf schenkt.

Schenk de wijn in de decanteerkaraf

Giet de wijn langzaam en voorzichtig in de decanteerkaraf, zodat de sedimenten achterblijven in de fles.

Laat de wijn beluchten

Laat de wijn ongeveer 30 minuten tot 2 uur beluchten, afhankelijk van de wijnsoort en de leeftijd van de wijn. Jongere wijnen hoeven minder lang te beluchten dan oudere wijnen.

Schenk de wijn in een glas

Schenk de wijn in een glas en geniet ervan!

Hoe lang moet je wijn decanteren?

Hoe lang je wijn moet decanteren hangt af van de wijnsoort en de leeftijd van de wijn. Over het algemeen geldt dat jonge rode wijnen minder lang hoeven te beluchten dan oudere rode wijnen. Witte wijnen en rosé wijnen hoeven meestal niet te worden gedecanteerd, omdat deze wijnen geen sedimenten bevatten en niet veel hoeven te beluchten.

Hieronder volgen enkele richtlijnen voor het decanteren van verschillende soorten rode wijnen:

Jonge rode wijnen

Jonge rode wijnen hebben meestal geen sedimenten en hoeven niet lang te worden belucht. Meestal is 30 minuten tot een uur voldoende.

Oudere rode wijnen

Oudere rode wijnen hebben meestal meer sedimenten en hebben langer nodig om te beluchten. Meestal is 1 tot 2 uur voldoende.

Zware rode wijnen

Zware rode wijnen, zoals Cabernet Sauvignon en Syrah, hebben vaak veel tannines en hebben daarom meer tijd nodig om te beluchten. Meestal is 2 tot 3 uur voldoende.

Dessertwijnen

Dessertwijnen, zoals port en sherry, hebben vaak veel suikers en hebben daarom minder tijd nodig om te beluchten. Meestal is 30 minuten tot een uur voldoende.

Wijn decanteren is een geweldige manier om de smaak en aroma’s van uw wijn te verbeteren en om eventuele sedimenten te verwijderen. Kies de juiste decanteerkaraf, laat de fles wijn rusten, schenk de wijn voorzichtig in de decanteerkaraf en laat de wijn beluchten voordat u hem serveert. Hoe lang u de wijn moet decanteren, hangt af van de wijnsoort en de leeftijd van de wijn, dus houd hier rekening mee bij het plannen van uw diner of feest. Proost!