Search
Close this search box.

Puglia wijn

Puglia, gelegen in Zuidoost-Italië, is een betoverende wijnregio met een rijke geschiedenis en diverse wijnen. Belangrijke druivenrassen zijn de Negroamaro, Primitivo en Nero di Troia voor rode wijnen, en Verdeca, Bombino Bianco en Fiano Minutolo voor witte wijnen. De lokale keuken, met verse en seizoensgebonden ingrediënten, vormt de perfecte aanvulling op de wijnen uit de regio. Puglia biedt een unieke wijnervaring in een prachtige omgeving, waar bezoekers kunnen genieten van cultuur, natuur en voortreffelijke wijnen.
Inhoudsopgave

Geschiedenis van Puglia wijn

De geschiedenis van wijnbouw in Puglia, een regio in het zuidoosten van Italië, gaat terug tot het tijdperk van de oude Grieken en is nauw verweven met de culturele en economische ontwikkeling van de regio. Dankzij het gunstige klimaat, de vruchtbare bodem en de strategische ligging langs belangrijke handelsroutes, heeft Puglia zich door de eeuwen heen gevestigd als een belangrijk wijnproducerend gebied.

Grieken

De Grieken introduceerden wijnbouw in Puglia rond de 8e eeuw voor Christus en brachten druivensoorten zoals Primitivo en Negroamaro mee. De Romeinen bouwden voort op deze Griekse erfenis en maakten van Puglia een belangrijke leverancier van wijn voor het Romeinse rijk. Tijdens de Romeinse overheersing werd de Via Appia, een belangrijke weg die Rome met Brindisi verbond, aangelegd, waardoor de handel en export van Pugliese wijnen werd bevorderd.

Middeleeuwen

In de middeleeuwen werd de wijnproductie in Puglia voornamelijk beheerd door kloosters en de adel. De wijnbouwtraditie werd in stand gehouden ondanks de politieke onrust en invasies die de regio doormaakte. Toen de Spanjaarden in de 16e eeuw het koninkrijk Napels veroverden, waar Puglia deel van uitmaakte, werden nieuwe druivensoorten geïntroduceerd, waaronder de Nero di Troia.

19e en 20e eeuw

In de 19e en 20e eeuw werd Puglia geconfronteerd met de gevolgen van de wereldwijde druifluisplaag, die veel Europese wijngaarden verwoestte. In de nasleep hiervan werd de wijnindustrie in Puglia gereorganiseerd en gericht op kwantiteit boven kwaliteit. Puglia werd bekend als de “wijnkelder van Europa” vanwege de enorme productie van bulkwijnen en versterkte wijnen.

Vandaag de dag

De laatste decennia is er echter een opmerkelijke verschuiving opgetreden in de Pugliese wijnindustrie. Wijnmakers richten zich nu op kwaliteit en duurzaamheid, en er is een groeiende interesse in het cultiveren van inheemse druivensoorten en het creëren van terroir-gedreven wijnen. Deze verandering heeft geleid tot een opleving van Puglia als een gerespecteerde wijnregio, met veel wijnliefhebbers die de rijke smaken en unieke kenmerken van Puglia-wijnen ontdekken en waarderen.

Druivenrassen

In Puglia worden diverse druivenrassen verbouwd, die elk bijdragen aan het unieke karakter en de smaak van de wijnen uit deze regio. Hier zijn de top 5 van de meest voorkomende druivenrassen in Puglia:

 1. Negroamaro: Dit inheemse druivenras is een van de belangrijkste en meest verbouwde druiven in Puglia. Het staat bekend om zijn diepe, robijnrode kleur en zijn smaken van rijp rood fruit, kruiden en aardse tonen. Negroamaro wordt gebruikt in veel bekende Pugliese wijnen, zoals Salice Salentino en Copertino.
 2. Primitivo: Ook bekend als Zinfandel in de Verenigde Staten, is Primitivo een ander belangrijk inheems druivenras in Puglia. Het produceert volle, rijke rode wijnen met aroma’s van zwarte kersen, pruimen, kruiden en soms cacao. Primitivo di Manduria is een van de meest bekende wijnen gemaakt van dit druivenras.
 3. Nero di Troia: Dit druivenras, ook wel bekend als Uva di Troia, is een inheems ras dat voornamelijk wordt verbouwd in het noorden van Puglia. Nero di Troia staat bekend om zijn diepe kleur, stevige tannines en aroma’s van zwarte bessen, viooltjes en kruiden. Het wordt vaak gebruikt in blendwijnen, maar er zijn ook steeds meer producenten die het als een enkel-druif wijn produceren.
 4. Verdeca: Een wit druivenras dat voornamelijk wordt verbouwd in Puglia, met name in de Itria-vallei. Verdeca staat bekend om zijn frisse, fruitige en licht bloemige aroma’s. Het wordt vaak gebruikt om lichte, verfrissende witte wijnen te produceren en soms geblend met andere lokale witte druivenrassen zoals Fiano Minutolo en Bombino Bianco.
 5. Fiano Minutolo: Dit witte druivenras, oorspronkelijk afkomstig uit Campanië, wordt ook in Puglia verbouwd. Fiano Minutolo staat bekend om zijn bloemige en fruitige aroma’s, met hints van citrus, peer en tropisch fruit. De wijnen gemaakt van Fiano Minutolo zijn verfrissend, elegant en bezitten vaak een mooie mineraliteit.

Deze druivenrassen dragen allemaal bij aan de diversiteit en het karakter van de Pugliese wijnen en zijn een weerspiegeling van de rijke wijnbouwtraditie van de regio.

Smaakprofielen

De algehele smaakprofielen van Puglia wijnen weerspiegelen de rijke wijnbouwtradities en het unieke terroir van de regio. Hoewel er variatie kan zijn afhankelijk van het specifieke druivenras en de wijnproductie, delen Pugliese wijnen enkele gemeenschappelijke kenmerken:

Rode wijnen

 • Over het algemeen zijn rode wijnen uit Puglia intens, robuust en vol van smaak.
 • Ze hebben vaak aroma’s van rijp donker fruit zoals pruimen, kersen en bramen, samen met kruidige, aardse en soms zelfs chocoladeachtige tonen.
 • Deze wijnen zijn meestal medium tot full-bodied, met zachte tannines en een matige tot goede zuurgraad, wat resulteert in een uitgebalanceerde en harmonieuze smaak.

Witte wijnen

 • Witte wijnen uit Puglia zijn doorgaans fris, aromatisch en licht tot medium-bodied.
 • Ze vertonen aroma’s van citrus, groene appel, peer en tropisch fruit, evenals bloemige en soms kruidige tonen.
 • De zuurgraad van witte Pugliese wijnen is meestal verfrissend en levendig, wat zorgt voor een aangename en verkwikkende drinkervaring.

Over het algemeen staan Pugliese wijnen bekend om hun uitgesproken en karakteristieke smaakprofielen die zowel de inheemse druivenrassen als de unieke eigenschappen van het Pugliese terroir weerspiegelen. Deze wijnen bieden een breed scala aan smaken en aroma’s die passen bij verschillende smaakvoorkeuren en culinaire combinaties.

Wijn-spijscombinaties

Puglia wijnen zijn veelzijdig en passen goed bij een verscheidenheid aan gerechten, dankzij hun uitgesproken smaken en diverse smaakprofielen. Hier zijn enkele wijn-spijscombinaties die de unieke kenmerken van Pugliese wijnen benadrukken:

 1. Negroamaro: Wijnen gemaakt van Negroamaro druiven gaan goed samen met hartige en rijke gerechten, zoals gegrild of gestoofd vlees, lam, wild en gerijpte kazen. De aardse en kruidige tonen in de wijn vullen de smaken van deze gerechten goed aan.
 2. Primitivo: De volle, fruitige smaak van Primitivo wijnen past goed bij stevige en kruidige gerechten. Denk aan gerechten met gegrild vlees, barbecue, wild, rijke pastagerechten met tomatensaus en sterke kazen. De rijke smaken van deze gerechten zullen harmoniëren met de intensiteit van de Primitivo.
 3. Nero di Troia: Vanwege de stevige tannines en uitgesproken aroma’s gaat Nero di Troia goed samen met smaakvolle vleesgerechten, zoals geroosterd of gebakken rood vlees, wild en gerechten met kruidige sauzen. De tannines in de wijn helpen het vet in het vlees te snijden, terwijl de fruitige en kruidige tonen de smaak van het gerecht versterken.
 4. Verdeca: De frisse, fruitige en licht bloemige smaak van Verdeca wijnen is een perfecte aanvulling op lichte en delicate gerechten. Ze passen goed bij zeevruchten, gegrilde vis, schelpdieren, salades en lichte pastagerechten met een romige of citrussaus. De verfrissende zuurgraad en het fruitige karakter van de wijn zorgen voor een mooie balans met deze gerechten.
 5. Fiano Minutolo: Fiano Minutolo wijnen zijn veelzijdig en gaan goed samen met een breed scala aan gerechten. Ze zijn uitstekend met gegrilde of gebakken vis, schaaldieren, lichte kipgerechten, salades en pasta’s met romige sauzen. Hun verfrissende zuurgraad en fruitige aroma’s vullen de smaken van deze gerechten aan zonder ze te overweldigen.

Puglia wijnen en de lokale keuken vormen vaak de perfecte combinatie, met verse en seizoensgebonden ingrediënten die de wijnen complimenteren en hun smaken versterken. Het is een uitnodiging om de rijke culinaire tradities van Puglia te ontdekken en te genieten van de smaken van deze prachtige regio.

Puglia, de prachtige wijnregio in het zuiden van Italië, biedt een rijke en diverse wijnervaring die zowel de kenmerkende inheemse druivenrassen als het unieke terroir van de regio weerspiegelt. Van de robuuste, volle rode wijnen zoals Negroamaro, Primitivo en Nero di Troia tot de frisse, aromatische witte wijnen zoals Verdeca en Fiano Minutolo, is er een Pugliese wijn die past bij elke smaak en gelegenheid.