Search
Close this search box.

De oudste wijn ter wereld

Klinkt spannend hé 'de oudste wijn ter wereld'. En dat is het ook wel! Er doen verschillende verhalen en nieuwsitems te ronde over de oudste wijn ter wereld. We hebben ze allemaal op een rijtje gezet, maar of alle verhalen echt kloppen weten we niet helemaal zeker. Laten we beginnen met de mogelijk oudst tastbare fles wijn.
Inhoudsopgave

De aller-alleroudste wijn is maar liefst 6000 jaar oud

Dat de wijnteelt oud is weten we, maar dat er al meer dan 6000 jaar wijn wordt geteeld had waarschijnlijk niemand verwacht! De oudste wijn ter wereld is gevonden in het zuiden van Armenië en werd ontdekt tijdens een archeologische opgraving. Aan de hand van ‘biochemetrische dating’ wisten wetenschappers de leeftijd van de wijn te achterhalen.

De oudst drinkbare wijn ter wereld is 547 jaar oud

Iets minder oud, maar nog steeds héél oud, is een wijn welke meer dan 547 jaar geleden werd gebrouwen. En tot op de dag van vandaag is deze wijn nog steeds drinkbaar. De wijn is afkomstig uit een vat welke dateert uit het jaar 1472. Het betreft een rode wijn en sindsdien is er slechts 3 keer van het vat gedronken. De laatste keer was in 1944 en werd de wijn gedronken door generaal LeClerc, de Franse bevrijder van Strasbourg. Sta je dan populair te doen met je wijntje uit 2015.

En nog vrij recent is er een wijn uit 1774 geveild

Een aantal jaar geleden, in 2018, is er nog een kostbare fles wijn geveild. De fles wijn dateert uit 1774 en het betreft een Vin Jaune uit het Franse department Jura. De fles witte wijn heeft maar liefst een recordbedrag van €103.700,- opgeleverd en is tot op heden de duurste fles wijn ter wereld. De wijn is generaties lang bewaard gebleven door de familie Vercel waar Pierre Vercel aan het hoofd stond als gerenommeerde wijnmaker uit de 17e eeuw. Maar nu hebben ze dus afstand gedaan van de laatste flessen van de wijn.

En dat de wijn niet alleen duur en oud is hebben een groep wetenschappers, wijnkenners en vinologen in 1994 bewezen. Zij kregen de eer om een fles wijn uit de batch te proeven. De wijn werd door de groep omschreven als: “goud en amberkleurig nectar, met vleugjes van noten, kruiden, curry, kaneel, vanille en gedroogd fruit.” De wijn werd beoordeeld met een 9,4 op 10 en de rest is geschiedenis.